Wat is een VvE modelreglement precies?

Splitsingsakte, statuten, modelreglement, huishoudelijk reglement: zomaar wat termen die je vaak tegenkomt als over de regels van je Vereniging van Eigenaren (VvE) gesproken wordt. Maar wat is een modelreglement precies? En waarom heet het een ‘model’? Een uiteenzetting van Nederlandvve.nl.

Modelreglement van de KNB

Eens in de zoveel tijd stelt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de beroepsorganisatie van notarissen in Nederland, een nieuw modelreglement voor VvE’s vast. Wanneer een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten, kan de notaris zo’n modelreglement gebruiken als ‘voorbeeld’ voor het reglement van de VvE. Dat reglement van de VvE maakt onderdeel uit van de splitsingsakte.

Is het modelreglement integraal van toepassing?

De notaris kan ervoor kiezen om het modelreglement helemaal over te schrijven in de splitsingsakte. Dan past hij de tekst waar nodig meteen aan. Het alternatief is om in het reglement van de VvE alleen op te schrijven van welke artikelen wordt afgeweken.

Een voorbeeld is artikel 13 lid 1 van Modelreglement 1992,. Daarin staat dat een op-, aan of onderbouw zonder toestemming van de vergadering verboden is. Dat artikel luidt:

“1. Iedere op-, aan- of onderbouw zonder toestemming van de vergadering is verboden.”

In het reglement van de VvE zou dan vervolgens kunnen staan:

“Aan het eerste lid wordt een zin toegevoegd: ‘de eigenaar van appartementsindex 4 heeft geen toestemming nodig voor het aanleggen van een dakterras.'” 

Welke modelreglementen zijn er?

Er zijn op dit moment zeven modelreglementen, namelijk:

Daarnaast kennen we het zogenaamde ondersplitsingsreglement 2006, dat speciaal is geschreven voor VvE’s met een hoofdsplitsing en een ondersplitsing.

Is altijd het nieuwste modelreglement van toepassing?

Of en wanneer dat modelreglement uitkomt, maakt voor uw VvE niets uit: het modelreglement dat in de splitsingsakte is genoemd, is en blijft van toepassing.
Alleen als de splitsingsakte wordt gewijzigd, kan een nieuw modelreglement gekozen worden.

Waar moet ik kijken, in het modelreglement of in de splitsingsakte?

Als het modelreglement niet integraal in de splitsingsakte is overgeschreven, moeten die twee documenten tegelijkertijd – naast elkaar – gelezen worden. Gebruik de handleiding splitsingsakte lezen op deze site voor tips en trucs daarbij.

 

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 28 februari 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “Wat is een VvE modelreglement precies?

  1. Peter Riebeek schreef:

    Onze VvE is opgericht in 1956. Er is voor zover bekend geen ander document dan de akte van splitsing. Dus geen huishoudelijk reglement en ook geen (model)reglement. Wel wordt in de akte van splitsing verwezen naar een reglement en een huishoudelijk reglement die niet bestaan.
    Zijn we als VvE leden gebonden aan iets anders dan de akte van splitsing?

  2. Mari van Vliet schreef:

    Goedendag,
    Zijn de gele boekjes :Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten, januari 1992, nog aan te komen in papiervorm. In ons appartement (21 bewoners) zijn er door verhuizingen niet deze meer bij alle bewoners in bezit.

  3. Theo T.Putman schreef:

    Wie stelt het huishoudelijk reglement op. De voorzitter, het bestuur of een lid van dd vve.

  4. Ch. Baak schreef:

    Als KasCommissie lid vroegen wij de ledenlijst aan de beheerder. Deze beheerder schermt dat dat niet kan vanwege de AVG. Dus als bestuur en KasCie weten wij niet wie de leden zijn. Kan dit?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Kennis delen met VvE's?

    Discussieer mee op het VvE-forum:

    VvE-forum.nl