Haarlemse VvE beheerder failliet na benadeling VvE’s

De rechtbank Noord-Holland heeft vorige week een Haarlemse VvE beheerder failliet verklaard, dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd vonnis. Uit onderzoek van Nederlandvve.nl blijkt dat het gaat om Kremer Vastgoed Management, ook wel handelend onder de naam ECK Vastgoedbeheer: een eenmanszaak van de Haarlemmer Eduard Kremer. De beheerder is failliet verklaard op verzoek van een door hem beheerde Vereniging van Eigenaren (VvE): die was door Kremer voor meer dan een ton gedupeerd. 

Beheerder dupeert 19 VvE’s

Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat de aanvrager van het faillissement – VvE Karel Doormanstraat 2-10 in Zandvoort – voor ruim € 115.000,- door Kremer is gedupeerd. Het zou gaan om “ten onrechte verrichte betalingen”, maar uit het vonnis blijkt niet wat de aard van die betalingen was. Wel blijkt uit het vonnis dat ook VvE Welgelegen door Kremer is benadeeld, en wel voor een bedrag van € 85.000,-. Bovendien zou het Openbaar Ministerie (OM) met een strafrechtelijk onderzoek bezig zijn, waarbij in totaal 19 gedupeerden zijn betrokken. Het OM heeft daarom conservatoir beslag gelegd op de woning van de VvE beheerder.

Betalingsregeling niet nagekomen: aanvraag faillissement

De VvE die het faillissement heeft aangevraagd had in een eerder stadium een betalingsregeling getroffen met Kremer Vastgoed Management, maar die is door de beheerder niet nagekomen. Daarom heeft de VvE het faillissement aangevraagd. Kremer heeft de vordering van de VvE, net zoals de steunvordering van VvE Welgelegen, niet betwist. Hij heeft alleen aangegeven dat hij niet kon betalen omdat het OM beslag had gelegd, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Omdat de beheerder was ‘opgehouden te betalen’, heeft ze zijn faillissement uitgesproken.

Beheerder schoof met geld

Het is de rechtbank bovendien gebleken dat Kremer tussen VvE’s heeft geschoven met geld. Hoe hij dat heeft gedaan, en waarom is niet bekend. Mogelijk was dat om te verbloemen dat er geld op de bankrekening(en) van de VvE(‘s) ontbrak, maar dat is op dit moment slechts gissen. Nederlandvve.nl houdt de zaak in de gaten, en informeert u via deze website over de ontwikkelingen.

Faillissement staat niet op zichzelf

Het faillissement van Kremer staat niet op zichzelf. Het komt – helaas – vaker voor dat VvE beheerders failliet gaan, en treurig genoeg is daarbij vaak sprake van VvE’s die mee het schip in gaan. Soms opzettelijk (als de beheerder welbewust geld van VvE’s verduistert, zoals eerder dit jaar bij Admipunt) en soms onbedoeld, zoals in 2012 bij Redema VvE Beheer.

 

Dit bericht is geplaatst op  maandag 16 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Haarlemse VvE beheerder failliet na benadeling VvE’s

  1. Carla schreef:

    “Weer een zwarte bladzijde”, zo was de reactie van onze beheerder. En dat is het. Triest.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.