Wat is een VvE? Nederlandvve.nl beantwoordt die vraag

De afkorting VvE staat voor ‘Vereniging van Eigenaren‘ of ‘Vereniging van Eigenaars’. Maar wat is een VvE eigenlijk precies? Wat doet een VvE? En kun je het lidmaatschap van een VvE opzeggen? Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd wat een VvE is, hoe die ontstaat en waar je eigenaar van bent als je een appartement hebt.

Appartement in groter gebouw: samen eigenaar

Als je een koopwoning hebt, is de kans groot dat het een appartement is in een groter complex. Je hebt dan niet het appartement zelf gekocht, maar wel een aandeel in het gehele gebouw, en een recht om een bepaald appartement te mogen gebruiken. Kijk maar eens in de leveringsakte die je van de notaris hebt gekregen. Daarom wordt er vaak gesproken over een appartementsrecht. Je zit dus niet op je eigen eilandje, maar bent samen met je buren eigenaar van het gehele gebouw.

Wat is een appartementsrecht?

Om een appartementsrecht los te kunnen verkopen, is het nodig dat het gebouw juridisch wordt gesplitst. Anders kan alleen het gehele gebouw verkocht en geleverd worden. Een notaris maakt dan een splitsingsakte, waarin staat om welk gebouw het gaat, en waarin hij opschrijft welke appartementsrechten er zijn. Als die splitsingsakte wordt ingeschreven in het kadaster, ‘ontstaan’ de appartementsrechten, en kunnen ze vrij verkocht en geleverd worden.

Maar wat is een VvE dan?

In de wet staat dat er meteen bij de splitsing ook een Vereniging van Eigenaren moet worden opgericht. Voor die oprichting zorgt de notaris: dat gebeurt ook in de splitsingsakte. In de splitsingsakte staat het reglement van de VvE: meestal gebaseerd op een van de modelreglementen. Maar wat is een VvE dan precies? Een VvE is het overkoepelende orgaan waarvan alle eigenaren automatisch (van rechtswege) lid worden zodra ze een appartementsrecht in het gebouw kopen. Wanneer ze hun appartement verkopen, stopt het lidmaatschap automatisch. De VvE zorgt voor het onderhoud en het beheer van het gebouw, en zorgt ervoor dat er voor groot onderhoud wordt gespaard. Ook zorgt de VvE voor de verzekeringen van het gebouw.

Verplicht lidmaatschap VvE wel opzegbaar?

Het lidmaatschap van een VvE is verplicht en kan niet opgezegd worden. Daarover lees je meer op de pagina ‘Is een VvE verplicht‘, waar je meer informatie krijgt over de rechten en plichten die je hebt als appartementseigenaar. Als je meer wilt weten over VvE’s, kijk dan eens rond op deze website. Er zijn meer dan 600 pagina’s met informatie en VvE nieuws te vinden. Gebruik de zoekbalk hierboven, of kijk naar de gerelateerde pagina’s in het lijstje hieronder.

Wat doet Nederlandvve.nl voor VvE’s?

Nederlandvve.nl is een website die onderdeel is van VvE Media B.V. Een andere populaire website van VvE Media B.V. is het forum op VvE-forum.nl. Op Nederlandvve.nl kunnen VvE leden, VvE bestuurders en professionals gratis informatie krijgen over VvE’s. Er kan ook een abonnement afgesloten worden. Abonnees hebben ook toegang tot afgeschermde pagina’s, onder andere pagina’s met handleidingen. Ook kunnen abonnees gebruik maken van diverse diensten met aantrekkelijke kortingen, en krijgen ze gratis juridisch advies (alleen voor VvE’s). Klik hier voor meer informatie over VvE abonnementen.